NÄR KNOPPAR BRISTER, Ung Scen/Öst, 2018

Vintern 2017/18 regisserade jag NÄR KNOPPAR BRISTER för Ung Scen/Öst, skriven av Moa Backman. Moa och jag har ett pågående flerårigt undersökande av flickrummet som en plats för radikal potential och detta är vår andra föreställning som utgår från tonårsflickspositionen (den första föreställningen var DU VET HAVSDJUPEN som du kan läsa om här). Vi skapar våra verk utifrån tanken att det finns ett rotsystem som förbinder hela världens flickrum, och att i det mellanrummet som rotystetmet är finns en kontaktyta för alla som är, har varit eller någonsin identifierat sig med tonårsflickan. En stark inspiration för våra arbeten är Mara Lees text Främmande tider – ett (queer)temporalt perspektiv på motstånd och främlingskap.


Om NÄR KNOPPAR BRISTER

Carro och Alva är ensamma med sina spegelbilder i varsitt flickrum. De letar på internet, i rymden, i gamla böcker, efter ett tecken – och hittar varandra. Genom sina tummade pocketexemplar av Karin Boyes Dikter skapar de en gemensam tillflyktsort av rosenträdgårdar, droppande knoppar, sjöjungfrur, fallande regn och stormande hav. Men den bästa dagen är en dag av törst, och hur länge kan en knopp vara på väg att brista?

När knoppar brister sammanför Karin Boyes mest folkkära dikter med dagens tonåringars memes, bloggar och chattrådar. Med tonårsrummet och internets undanskymda kreativitet som fond, undersöks åtrå, vrede, vänskap och oändlig kärlek.

För att höra hur Rotsystemet ur NÄR KNOPPAR BRISTER låter, klickar du här.

_MG_2084.jpg


Pressröster om NÄR KNOPPAR BRISTER:

Melinda Reyes Hiltunen skriver för Kultursidan att: En mer passande vårföreställning blir nog svår att hitta.

För att läsa hela recensionen klickar du här!

Ann-Charlotte Sandelin skriver för Corren & Norrköpings Tidning att: Se den. Den är alldeles underbar.

För att läsa hela recensionen klickar du här!

Susanna Beskow Norgren skriver i Folkbladet att: Det är 45 minuter med starka känslor, vrede och vänskap, en text och två skådespelerskor som berör på djupet, och en scenografi med kuddar och täcken på golvet, en liten värld som öppnar sig mot något större och gnistrande.

För att läsa hela recensionen klickar du här!

Vill du läsa Vimmerby tidnings förhandsreportage klickar du här.


Medverkande: Anna Ladegaard, Maria Grudemo el Hayek

Text: Moa Backman, Regi: Anne Jonsson, Scenografi och kostym: Hanna cecilia Lindkvist, Ljus: Mira Svanberg, Ljud: Elize Arvefjord, Dramaturg: Anders Duus, Rörelseintruktör: Mari Carrasco, Teknik: Linnea Burman, Regiassistent: Sofia Skoog, Producent: Amanda Nordmark, Foto: Märtha Thisner, Produktion: Ung Scen/Öst